»Superjunaci« naših dana!

https://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2021/02/naslovnica_MAK_veljaca_2021.jpghttps://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2021/02/naslovnica_MAK_veljaca_2021.jpg»Superjunaci« naših dana!


Na početku veljače djeci dolazi najnoviji broj »Maloga koncila – Maka«, mjesečnika za poučno i zabavno odrastanje u vjeri, uz sadržaj i poruku prilagođenu svakom (pred)školarcu. Po(r)uka naslovnoga priloga najnovijega Maka snažna je kao i njezini sudionici – »superjunaci« naših dana – Caritasovi i drugi volonteri, koji nesebično i ustrajno pomažu stanovnicima potresom pogođenih područja u sisačko-moslavačkom kraju.

Proteklih dana u uredništvo »Maka« stigla su i brojna pisma naših dragih »makovaca« iz toga kraja, u kojima su opisali događaje koji su im potresli domove i srca. Ne samo njima, već svima nama u domovini, te su njihova svjedočanstva s pravom na prvim stranicama veljačkoga broja. Potaknuti njihovim riječima zamolili smo i stručnjake: psihologinju Dubravku Nikšić i svećenika, »odraslog makovca« fra Ivana Lotara da – napišu riječi utjehe i ohrabrenja, vezano uz potres ali i izazove koje pred djecu postavlja i epidemija koronavirusa. »Hrabri ste i snažni!«, te »Potresena ljubav« – uz brojne dječje crteže podrške – mogu se pročitati i vidjeti pod zajedničkim naslovom priloga »Pleši, jer i ovo će proći!«, na pune četiri stranice lista.

Nesebičnim pomaganjem obiluje i 17 godina dugo misionarsko služenje s. Jacinte Petrović u Beninu. U pismu kojim se javila čitateljima »Maka« opisuje zanimljivo iskustvo o svojoj prvoj vožnji na motorkotač-taksiju. Još je jedna časna sestra, s. Miroslava od Muke Kristove – Lorena Ćorić – »zasjala« na stranicama veljačkog broja svjedočeći o »znakovima« kojima Bog »poziva« na posvećeni život.

Podsjetnik na molitvu i zaštitu, ukras za sobu ili dom ali i prilika za osvajanje Makove lijepe nagrade nalazi se usred veljačkog Maka na kartonskom umetku: »trodimenzionalni« zaštitnik Lojzek – hrvatski blaženik Alojzije Stepinac, čiji ćemo blagdan uskoro proslaviti i to »na otvorenom«. Nakon Stepinčeva zakoračit ćemo i u korizmu u kojoj će »Mak« biti pratitelj djeci – u korizmenom hodu – u igri dobrote i znanja te u korizmenoj osmosmjerci i drugim sadržajima.

Na poticaj pape Franje i »Mak« je »ušao« u Godinu obitelji, osobito na redovitim stranicama »MaLIMAka«, zamišljenima ponajprije za prvopričesnike. Uz poticaje na obiteljsku molitvu, te pripravu za nedjeljne mise, te obilje razbibrižnih sadržaja, u veljačkom broju čitatelji mogu saznati i naučiti više o sv. Tripunu i Bokeljskoj mornarici.

Križaljke, šale, bojanke, zagonetke i glavolomke »predvodi« Blaževa pošta s pitanjem postoje li sv. Mile i sv. Marica? Kako su dječaka Krešu »nagovorili« da ode na misu, doznaje se u »Dramoletu«, dok rubrika »Proletuše« otkriva koju se Isusovu prijateljicu nije moglo prevariti… Uz međunarodni Dan bolesnika Mak poziva pred oltar Gospe Lurdske i izvođenje prigodna recitala, kao i na molitvu za misionare. Za zdravo srce i »valentinovski duh« pobrinula se rubrika »Znam sam« savjetom kako izraditi »Vjenčić srdaca« za svoje najmilije. Tko »zastane« kod neobična Makova semafora u »Psihotestu« doznat će koje su boje njegove karakterne »crte« – crvene, žute ili zelene. A ako ste se ikada zapitali što možemo najdalje baciti snagom vlastite ruke – i taj odgovor dobit ćete na stranicama veljačkog »Maka«, dječjega mjesečnika u kojem će i svaki drugi član obitelji naći ponešto za sebe!

Vaši urednici