Sretan Uskrs domu svakom!

https://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2023/03/Mak_TRAVANJ_2023_naslovnica.jpghttps://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2023/03/Mak_TRAVANJ_2023_naslovnica.jpgSretan Uskrs domu svakom!


»Znam zašto se osvrćeš. Ne možeš ga vidjeti, ali budi siguran: Uskrsli Isus je sada zajedno s nama i pohodit će naš dom«, riječi su iz pjesme Tina Kolumbića kojima travanjski »Mak« već s početne stranice želi donijeti Isusa u sve domove svojih čitatelja, kao što su ga u uskrsni broj dječjega mjesečnika donijela javljanja malih i velikih makovaca i makovica, od istarskoga Trviža do župe Rango u Ruandi. Na šezdeset stranica u obilju uskrsno intoniranoga sadržaja ističu se »Vjeroistražitelji«, prilog za školski vjeronauk od 1. do 4. razreda osnovnih škola, s mnoštvom prigodnih zadataka; aktualan dramolet pod nazivom »Uskrsna derobotizacija«; »Ministrantski kutak« s pričom ministranta Jure kako je to bilo »biti apostol« na slavlju Velikoga četvrtka…
Poseban doprinos promišljanju o Uskrsu donose i odgovori salezijanca don Mihovila Kurkuta djeci o sakramentu ispovijedi, s naslovom i snažnom porukom da »Isus pobjeđuje grijeh i daje nam novi život«. Tu radost novoga života donose i brojne razbibrižne rubrike »Maka«, od zagonetaka do »Psihotesta«, koji djecu potiču da vlastitu uskrsnu radost šire i pronose u obiteljima, školi, na vjeronauku, gdje god žive i rastu.
Svoja mjesta u travanjskom »Maku« dobili su i popularni svetci toga mjeseca: sv. Juraj, bl. Ozana Kotorska, sv. Katarina Sijenska… Rubrika »Pisma iz misija«, po misionarskim primjerima iz Ugande i Zambije, »proslavila« je Svjetski dan društvenih igara i Svjetski dan plesa, koji su također u mjesecu travnju. I u novom »Maku« četrdesetak najuspješnijih ili prilikom nagradnoga izvlačenja najsretnijih čitatelja – dobilo je na dar »Makove« majice i druge nagrade. Dakako, u uskrsnom broju već ih sve čekaju novi nagradni zadatci, osobito lijep i kreativan kartonski umetak koji će ih rezanjem, bojenjem i presavijanjem dovesti do bogatstva sakramenata kršćanske inicijacije: krštenja te pričesti i potvrde, dva sakramenta koja mnogi »Makovi« čitatelji i čitateljice nestrpljivo i radosno iščekuju u danima nakon Uskrsa!

Vaši urednici