S RUJANSKIM »MAKOM« – Postanite vjeroistražitelji!

https://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2023/09/naslovnicaRUJAN_2023-scaled-e1694172967141.jpghttps://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2023/09/naslovnicaRUJAN_2023-scaled-e1694172967141.jpgS RUJANSKIM »MAKOM« – Postanite vjeroistražitelji!


Rujanskim brojem dječji mjesečnik „Mali koncil – Mak“, zajednički s vjernim mu čitateljima, ušao je u još jednu novu (58.) školsku, katehetsku i vjeronaučnu godinu, potvrđujući čvrstinu pravoga prijateljstva djece s listom koji im nudi i vjersku pouku i nova znanja, a i smijeh i razonodu. Na osobit način – drugu godinu zaredom – „Mak“ ulazi i u školske klupe, kao nastavno pomagalo za vjeroučenike od 1. do 4. razreda, pozivajući i djecu i roditelje na zajedničko kreativno upoznavanje vlastite vjere, uz pomoć priloga pod nazivom „Vjeroistražitelji“. Tako već u rujnu počinje prijateljska „potraga“ za radošću života; otkrivanje darova Božje dobrote te upoznavanje Zemlje kao naše i Božje kuće…

Obilje vjeronaučnih i vjerskih sadržaja čeka makovice i makovce i na ostalim stranicama: misionar Velimir Tomić blagoslivlja ih za početak školske godine, izvješćujući ih kako je njihovim vršnjacima u Tanzaniji; „Uz priču i sliku…“ i djeca i njihovi roditelji vedrije će na nedjeljnu misu, a rubrika „Učimo moliti“ ove godine predstavlja „dječje“ molitve, počevši već od znaka križa. Prilog za pripravu prvopričesnika, naslovljen „Blago nama – idemo na prvu pričest!“ kreće slušajući Isusov govor na gori, a budući krizmanici u aktualnom dramoletu otkrivaju koja je to „obećana zemlja“ koju oni, danas i tu, moraju osvojiti. Rubrika „Sveti od malih nogu“ otkriva zgode iz djetinjstva sv. Klare Asiške, a u „Ministrantskom kutku“ ministrant Jura pripovijeda kako je i on sudjelovao u odabiru kipa za župnu crkvu. Po običaju, dio lista ispunili su sami čitatelji, djeca, vlastitim likovnim i literarnim radovima te izvještajima o svojim vjeronaučnim susretima i pothvatima.

U poučnom i razbibrižnom dijelu časopisa čitatelje očekuju priče, pjesmice, „Proletuše“, „Martin dnevnik“, „Blaževa pošta“, zagonetke, bojanke (pa i one nagradne), kao i neizbježni „Psihotest“ koji za početak školske i vjeronaučne godine provjerava vrlinu upornosti. I to ne samo one potrebne za učenje jer – kako otkriva rujanski „Mak“ – nije dovoljno samo dobro učiti, već valja i dobro činiti!