S Bogom na našoj strani!

https://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2020/09/Mak_Rujan_2020.jpghttps://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2020/09/Mak_Rujan_2020.jpgS Bogom na našoj strani!

Uoči početka nove nastavne, vjeronaučne i katehetske godine djeci u ruke stiže novi broj Maloga koncila – Maka. Sa snažnom porukom na rujanskoj naslovnici »S Bogom na našoj strani«, dječji vjerski mjesečnik i u (n)ovoj godini izlaženja svojim sadržajem potiče i prati duhovno odrastanje djece te pomaže vjeroučiteljima i katehetama u osmišljavanju vjeronaučnih i katehetskih susreta. Pored redovitih, od ove godine i u novim rubrikama, od kojih jedna nosi naziv »Biblijske molitve«, a pokazuje aktualnost i »moć« molitava iz Svetoga pisma kojima Bog i nama danas osobno progovara, razgovara s nama. Za Bibliju kakvu danas čitamo zaslužan je velikan naše Crkve sv. Jeronim, prevoditelj i književnik. Osim što ga se može pobliže upoznati u rubrici »Svetačke zgodice«, sa svojim »ljubimcem« lavom pojavljuje se i na Makovu umetku, uz koji je vezan i lijep nagradni zadatak za sve čitatelje. Još malo o Bibliji, točnije, o sponi matematike i vjere, simbolike brojeva u kršćanstvu, doznaje se iz nove rubrike »Brojimo… i o vjeri učimo!«.

Za sve »trećaše« ova je godina posebna, u svojoj će se župnoj zajednici pripremati za dva sakramenta. Na to će ih, iz broja u broj, originalno i radosno poticati rubrika »Prvopričesnici na Mak-zadatku«. Tematski se nadovezuje i ponuđeni igrokaz »Novi prvopričesnici«. Pored »Vjerinog vrtića«, kojim se nudi bogat sadržaj za vjersku formaciju djece vrtićke i mlađe osnovnoškolske dobi, rubrika »Pisma iz misija« vodi u daleku ugandsku pokrajinu Karamoja, i upoznaje čitatelje sa životom u župi Morulem; »Zanimljivi zemljopis« poziva na originalno putovanje hodočasničkom stazom po otoku Visu i njegovim crkvama – viškim stoljetnim čuvaricama vjere i zavičaja. Ljeto je za nama… Za one koje žele izraditi podsjetnik na njih tu je rubrika »Znam sam« i teta Veronika s unikatnim stalkom za uspomene.

Kakvo je to zanimanje »IT-dizajner«; Zašto se kaže »vrijedan kao mrav«; Kako do vile iz snova; Jeste li spremni za »polijetanje« u novu školsku godinu; Postoji li sv. Ivona?… – samo su neka od pitanja na koja se odgovori kriju na stranicama novoga broja. Makovcima već dobro poznati razbibrižni i poučni sadržaji za cijelu obitelj nude se u obliku brojnih zagonetaka, testova, pitalica, glavolomki, šala… Pozornost privlače riječi i djela naših makovaca, o kojima se može čitati u rubrikama »Makovci javljaju« te »Pišemo, rišemo«.

Mi smo vas se, dragi naši čitatelji, cijelim bićem zaželjeli, vaše razglednice s oduševljenjem primali, a vaša pisma s nestrpljenjem do zadnjega retka iščitali… Hvala vam! Vi ste pravi makov(c)i! Sada smo opet zajedno, puni duha i vjere, krenimo u nove životne zgode, hrabro, s Bogom, na našoj strani!

Vaši urednici