Radosni i ponosni

Radosni i ponosni

Žene – majke, učiteljice, pjesnikinje, slikarice, kuharice… biblijske junakinje, Makovice, prvopričesnice, krizmanice… ovladale su stranicama najnovijega Maka. U Marijinu mjesecu ženska je »snaga« u prvom planu! Vidljiva već s korica broja – od pjesme posvećene Kraljici svibnja i našoj nebeskoj majci Mariji, kao i naslovnice – na kojoj su ponosna i radosna lica osmašice Laure i njezine učiteljice Valentine, »uhvaćena« Makovim objektivom netom nakon primljena priznanja i nagrada na »dječjem Kranjčiću« u Križevcima. O povezanosti i ljubavi učenika i učitelja Mak je svjedočio na još jednom velikomu događaju, završnici Vjeronaučne olimpijade u Osijeku i Đakovu (odakle dolazi prava bogata fotogalerija i izvještaj).

Uvijek aktualan Mak se, za promjenu, vraća u povijest, i to biblijsku: u velikom labirintu preko čitave dvije Makove stranice predstavljene su biblijske junakinje Staroga zavjeta – hrabre, pametne, ustrajne i bogobojazne žene po čijim je riječima i djelima Bog činio čudesa, ljubio i štitio čitave narode. I danas preko majki diljem svijeta Bog ljubi i čini čudesa. Stoga vas upravo s jednom takvom mamom i to najslavnijom na svijetu, Mak upoznaje uz pomoć jednoga neobičnog testa. Riješite li ga točno i dovoljno brzo, možete osvojiti lijepe i bogate nagrade.

Makovci već dobro znaju da je mjesec svibanj posvećen i onoj koja štiti sve, a osobito majke jer je i sama majka. Štoviše majka nad svim majkama, Bogoroditeljica i majka našega Boga. Zašto je Mariji od svih mjeseci posvećen baš svibanj doznaje se iz rubrike »Mjeseci u molitvi«. Usto su vezane i svibanjske pobožnosti, a kako se one obilježavaju u »zemlji vječitog proljeća«, makovcima opisuje misionar don Danko Litrić iz Ruande. U istom duhu, rubrika »Dramolet« donosi igrokaz »Cvijeće za Mariju«.

Nova priča govori o crnoj ovci imena Crnica. Nasmijati se, ali i dobro zamisliti može se uz nove »Aforizme za djecu«, a ponešto naučiti uz rubriku »Zoomak« u kojoj su predstavljene ribe »izumiteljice«, čiji »izumi« nadmašuju čak i one ljudske. Kako »narasti« u poslušnosti savjetuje tekst rubrike »Rastimo u vrlinama«, dok u najnovijem »Psihotestu« makovci otkrivaju kakva im je »osobnost«. Pored »Proletuša« s brojnim zanimljivostima i neobičnim svjetskim pojavama i dogodovštinama, tu su i najnovija kulinarska dostignuća iz Makove kuhinje – recept za jednostavnu »tortu u čaši«. Iz mnogima najdraže »Blaževe pošte« »iskočila« su, viš(lj)e od ostalih, dva pisma: ono sedmašice Veronike koju zanima postoji li Veronikin rubac, te prvopričesnice Julije koja moli Blaža za pomoć u izboru najbolje torte za njezino veliko slavlje. Svibanjski pupoljci mirišu i sa stranica »MaLIMAka, dijela časopisa za mlađe osnovce i prvopričesnike.

Vaši urednici