Priprema, pozor… pričekaj »čisti Božić«!

https://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2018/12/Mak_Prosinac_2018.jpghttps://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2018/12/Mak_Prosinac_2018.jpgPriprema, pozor… pričekaj »čisti Božić«!

Božićni broj Maloga koncila – Maka, krećući od korica koje »sjaje čistoćom bjeline«, svojim čitateljima na 52 stranice, uz kartonski umetak, nudi baš one sadržaje bez kojih Božića ne bi ni bilo! Nudi priloge koji iz svijeta potrošačke vike i šarenila, »vuku« i odvode upravo do smisla i značenje Božića – djeteta i našeg Boga rođenog u skromnoj štalici, bez lampica i prskalica, bez balona i ukrasnih vrpca.

Tako, na prvim stranicama broja za prosinac, čitatelje dočekuje prilog pod naslovom »Priprema, pozor… (pri)čekaj! «, koji otkriva dubinu i ljepote adventskog razdoblja, s prikladnim pjesmama, molitvama, labirintom koji još traži strpljenje… Rubrika »Znam sam« donosi nacrt kako izraditi (još se stigne) najljepšu autorsku i originalnu vlastoručnu čestitku. Tu je i »Vjerotest« koji pitanjima prati upravo evanđeoske tekstove o Kristovu rođenju, pa »Dramolet« koji – po istinitoj obiteljskoj zgodi – govori o tome kako je Marko u svome domu uspio »pobijediti Djeda Božićnjaka«. U »Pismima iz misija« Mak vodi čitatelje sve do Salomonskih otoka, do doma dječaka Kevina, da saznaju kako se ondje slavi Božić te kako ga – odavde – i mi možemo slaviti s njima! Jednostavnim dječjim jezikom pisan materijal pod nazivom »Od Nazareta do Betlehema«, vjeroučitelji i katehete pa i roditelji, uz malo kreativnosti lako će prirediti i kao recital, i kao igrokaz pa i cijeli »mjuzikl«! I »Radosni prvopričesnici«, stranice koje najmlađe makovce pripravljaju za sakramente ispovijedi i euharistije, pune su božićnih misli i zadataka, a rubrika »Zoomak« objašnjava – filmskim jezikom – zašto su uz betlehemsku štalicu baš uvijek »snimljeni« vol i magarac, a zašto se deva, sokol ili čak leopard rijetko prikazuju! »Psihotest« pak, zainteresiranima otkriva slušaju li druge poput pastira, gostioničara, mudraca s Istoka ili… poput magarca?

Po običaju, desetci zagonetaka, glavolomki i pitalica, ovoga puta mahom adventskih i božićnih, dočekuje one željne »bistrenja uma«; a skromne i jednostavne kuglice s kartonskog umetka upravo pozivaju da ih se vlastitom maštom i vještinom doradi, uljepša pa s njima okiti vlastita božićna drvca! I pritom možda osvoji Makovu nagradu, kao i za redovitu »Stjepkovu tražilicu«. I još, i još… još je mnogo toga na Makovim stranicama, sve u želji da naposljetku – nakon što ga se pročita od korica do korica, čitatelj radosno usklikne: »Pa ovo tu je… ‘čisti Božić’!«