Pozdrav s vrha!

https://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2021/06/MakLipanj2021_naslovnica.jpghttps://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2021/06/MakLipanj2021_naslovnica.jpgPozdrav s vrha!Za sam kraj školske i vjeronaučne godine, zamišljen kao pratitelj za nadolazeće dane praznika i odmora, dolazi najnoviji broj dječjega vjerskog mjesečnika Maloga koncila – Maka. Ako biste vjeronaučnu i školsku godinu usporedili s uspinjanjem do nekoga važnoga cilja… onda ste, dragi makovci i makovice, sada na vrhu! Stigli ste, neki »zadihani« (od popravljanja ocjena), drugi sasvim svježi, već sad spremni za novo »planinarenje« i osvajanje novoga vrha! Na vrhu su i makovci s naslovnice (n)ovoga, lipanjskoga broja dječjega vjerskog mjesečnika te pozivaju (sve čitatelje) na ljetovanje, na odmor, na zaslužene praznike.

Uz novi »Mak« u predstojećim mjesecima mogu se »osvojiti« još neki važni vrhovi poput nade, ljubavi, povjerenja ili ustrajnosti i to uz »Biblijski kalendar«, zamišljen da se uz Bibliju – pisanu Božju riječ pronađu odgovori o važnosti i ustrajnosti nadanja. Jedan od »vrhova« ovoga ljeta može biti i dolična proslava prvoga Dana baka i djedova, za što Mak također nudi neke dobre ideje – u obliku – igrokaza, bojanke i igre »Makov ljetni memo«!

S Bogom na odmor pozivaju i dvije redovite rubrike: »Papini poticaji« te »Biblijske molitve« u kojoj svećenik Anđelko Katanec piše o mističnim molitvama iz Knjige Otkrivenja. Zašto je potrebno rasti u domoljublju pokazuje rubrika »Rastimo u vrlinama« dok se u odjeljku »Moje zanimanje« filozofira o filozofima: Jesu li oni zanesenjaci ili su oni itekako potrebni društvu? Kako se prvopričesnik Leo naučio strpljivosti pokazuje »Slikopriča« dok »Svetačke zgodice« otkrivaju da je i sveti Alojzije Gonzaga volio nogomet. »Dramolet« je posvećen problemu rastave roditelja i nosi naslov »Spasimo obitelj!« dok se u  »Martinu dnevniku« može pročitati iskren savjet: »Kako prijateljici pristojno reći da ne izgleda dobro?«. Novobjavljena priča Nikole Bolšeca o magarcu koji je zahvaljujući upravo svojim velikim ušima spasio život jednom dabru.

Uz stranice za prvopričesnike pozornost će privući i rubrika »Za Isusovim stolom« koja je cijelu vjeronaučnu godinu »pomagala« u pripremi i što radosnijemu slavljenju svetih misa, nedjelja s Isusom.

Mak je također i u ovoj godini vodio na putovanja s hrvatskim misionarima koji bi revno iz broja u broj živim prizorima i tekstom približavali ljepote i izazove iz dalekih zemalja. U lipanjskom broju s. Mirjam Bubnić javila se iz Rusije s jednim (ne)jednostavnim pitanjem.

Na stranicama za ljetne pouke i razbibrige, najnoviji Mak vinuo se, ponad vrhova, u zrak: velikim ljetnim »psihotestom« o ljetnim praznicima kao i brojnim križaljkama, premetaljkama, glavolomkama i pitalicama.

I za kraj – uz onaj najviši vrh – ljubav prema Isusu, Mak svima želi najljepše praznike!

Vaši urednici