Od svjetla do svjetla!

https://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2020/11/naslovnica_MAK_studeni_2020.jpghttps://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2020/11/naslovnica_MAK_studeni_2020.jpgOd svjetla do svjetla!

Dječji vjerski mjesečnik Mali koncil – Mak u broju za studeni, na 50 stranica, pronosi poruku o dvjema svjetlostima. Onom s naslovnice, od svijeća koje smo na svetkovinu Svih svetih, odnosno Dušni dan zapalili na počivalištima naših bližnjih pokojnih i onom drugom svjetlosti koja će zasvjetlucati pri kraju mjeseca studenoga kada upalimo prvu svijeću na adventskom vijencu. S prvih stranica iskri svjetlost novoga blaženika Katoličke Crkve, tinejdžera Karla Acutisa kojega već mnogi nazivaju svetcem zaštitnikom korisnika interneta. Osim u prilogu pod naslovom »Karlo Acutis – naš vršnjak blaženik« spominje se i u »Martinu dnevniku« (»Kako je Vid ’progledao’«). »Živo svjetlo« Isusovo za života mnogima je u Indiji donosio hrvatski misionar, otac Ante Gabrić, o čemu će mali misionari moći pročitati na Makovim »misijskim« stranicama. Na njima je objavljeno i »pismo iz misija« misionarke s. Ive Jelić, koja »prenosi« južnoameričku ekvadorsku svakodnevnicu u vrijeme pandemije koronavirusa.

Pored Makovih novih rubrika »Biblijske molitve« (Davidova zahvalnica) te »Brojimo… i o vjeri učimo« (Broj 3) izdvaja se dio posebno namijenjen prvopričesnicima, odnosno njihovoj pripravi za sakramente prve svete ispovijedi i pričesti. »Vjerin vrtić«, kojim se nudi bogat sadržaj za vjersku formaciju djece vrtićke i mlađe osnovnoškolske dobi, »Svetačke zgodice« o zaštitniku od svih zaraznih bolesti sv. Karlu Boromjeskom, priča »Djedov križ« te »Dramolet« čiji su likovi prenijeli osjećaje i doživljaje djece koja odrastaju u dječjemu domu čine ovaj broj Maka »najsvjetlijim«. Teta Veronika u rubrici »Znam sam« potiče na izradu unikatnih razigranih lutkica dok iz Blaževe pošte »iskaču« mnoga zanimljiva (problemska) pitanja čitatelja. Ponuđen je i igrokaz za djecu »Tako je radio (i) sveti Nikola«. Uz »Proletuše« sa zanimljivostima s čitave zemaljske kugle, novim »Vijestima iz povijesti« iz kojih se doznaje kako su djecu odgajali Vikinzi, uz Mak za studeni dolazi i novi »Psihotest«. Makovcima već dobro poznati razbibrižni i poučni sadržaji za cijelu obitelj nude se u obliku brojnih zagonetaka, testova, pitalica, glavolomki, šala… Pozornost privlače riječi i djela naših suradnika, o kojima se može čitati u rubrikama »Makovci javljaju« te »Pišemo, rišemo«. Tko je sve osvojio nagrade doznat će se listajući novi Mak a svi oni koji još nisu zaigrali nagradne igre i(li) pobijedili, u (n)ovomu broju mogu se u tomu okušati pomoću Makova umetka – ukrašavanja Krista Kralja ili uz ispunjaljku s posljednje korice Maka uz koju se može osvojiti »Makov mali dnevnik« za 2021. godinu (kalendar i poticajna knjižica s više od 160 stranica).

Vaši urednici