Od Male Terezije do Šimuna!

https://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2022/10/Mak_Listopad_2022_naslovnica.jpghttps://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2022/10/Mak_Listopad_2022_naslovnica.jpgOd Male Terezije do Šimuna!


Prošle godine u listopadskom »Maku« predstavljen je prilog za vjeroučenike nižih razreda osnovne škole naziva »Vjeroistražitelji«, koji – evo – već slave prvi rođendan! A od ove su školske i vjeronaučne godine, zahvaljujući odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja kojom je »Mak« postao nastavno pomagalo u školskom vjeronauku, već krenuli i u školu. A s njima i svi vjeroučenici od 1. do 4. razreda, koje simpatični ilustrirani likovi – »Klara i Ivan« – vode u nove vjeroistražiteljske pustolovine, do doživljaja ljepote kršćanske vjere u razrednom zajedništvu, na satovima vjeronauka. I nadalje, u (n)ovoj školskoj i vjeronaučnoj godini, »Vjeroistražitelji« djeci donose slikovite i maštovite zadatke, dodatno obogaćene digitalnim sadržajima, kojima se jednostavno može pristupiti putem tiskanoga izdanja »Maka«, mobitelom, ili putem mrežne stranice vjeronauk.glas-koncila.hr.
I redovite rubrike listopadskoga izdanja donose mnoštvo novoga i zanimljivoga. Uz Svjetski dan misija »Mak« podsjeća na priliku da se zahvali našim misionarima za sve što čine za bližnje i za Isusa. Molitvom, pismom, darom ili izvođenjem igrokaza »Tko je misionar i što radi?«, pa tako i širu zajednicu podsjetiti na važnost misijske nedjelje. Za nedjelju – najvažniji dan posvećen Bogu i obitelji – u odlazak na svetu misu postat će još radosniji uz zgode i pouke nadahnute evanđeoskim tekstovima, koje donosi rubrika »Uz priču i sliku na nedjeljnu misu«. »Teta Veronika« daje upute za izradu originalnoga »puta krunice«; »Blaž« objašnjava kako se prave hostije; a »Marta« u svom dnevniku prepričava muke s Tonijem, s kojim je trebala izraditi razredni plakat za Dan zahvalnosti za plodove zemlje.
Na stranicama novoga »Maka« čitatelje dočekuju i posebni »listopadski prijatelji« – brojni svetci i svetice čiji su spomendani u listopadu: Sveta Mala Terezija u lijepoj pjesmici, a njezina velika imenjakinja iz Avile »priča« o tome kako je kao mala djevojčica »krenula u Afriku«. O sv. Franji Asiškome više je sadržaja, od njegova primjera kako moramo ljubiti sve stvorove i prirodu oko nas do »Isusovih rana« koje je nosio na rukama. Evanđelist Luka svojim imenjacima »otkriva« da je bio i slikar, a sveta Faustina Kowalska te pape Ivan Pavao Drugi i Ivan Dobri »dočekuju« znatiželjne čitatelje u zagonetkama! I tako, sa svetima, »Mak« korača sve do kraja mjeseca, do apostola Šimuna i Jude Tadeja, tako da »makovci« mogu uskliknuti da su cijeloga mjeseca bili u dobrom društvu!

Vaši urednici