Korizmeni ožujak za… 55!

https://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2021/03/naslovnica_MAK_Ozujak.jpghttps://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2021/03/naslovnica_MAK_Ozujak.jpgKorizmeni ožujak za… 55!


Novi broj dječjeg mjesečnika »Malog koncila – Maka« ne samo da je ožujski i korizmeni, već je i »slavljenički«, jer upravo u mjesecu ožujku 1966. godine izišao je prvi broj toga vjerskog i vjeronaučnog časopisa za djecu. Urednici su na 55. rođendan lista podsjetili kratkim izvatkom iz prvoga, davnog uredničkog pisma, želeći se uvjeriti da će i danas »čitajući ove novine naša djeca razmišljati o Bogu, veseliti se što su živa, što su određena za vječni život s Bogom«, koji napisaše još kako će u njihovim novinama biti izvještaja o junačkim podvizima misionara, javljanja malih reportera iz naših župa, pa još »pjesmica, stripova, slika, crteža, šala…« Svega onoga što i današnji »Mak« donosi u svome ožujskom broju, posvećenom na osobit način »cjelogodišnjem svetcu«, čiji se blagdan slavi 19. ožujka! Već s naslovnice mladim čitateljima upućen je poziv »Sa svetim Josipom vjerujemo i djelujemo«, jer dakako – riječ je o svetom Marijinu zaručniku i Isusovu zemaljskom ocu. Uz poseban prilog o svetcu koji je i zaštitnik hrvatskog naroda, pred »makovcima« je poticajni zadatak da izrežu i izrade lik »usnuloga Josipa«, pa tako – zajedno s njime – postanu još bolji Božji suradnici ovdje na zemlji. Tu je i slikopriča »Nebeski tesar«, igrokaz »Dva Josipa« te naputak djeci kako da svojim tatama za Dan očeva izrade pobjednički pehar!
Korizmeni broj »Maka« donosi i obilje sadržaja vezanih uz taj dio liturgijske godine, od vrlo domišljatog »Križnog puta ‘kućne Crkve’« do dramoleta »Vrijeme za njega« ali i »Proletuša« u kojima će čitatelji naučiti više o dva razbojnika razapeta uz Isusa ili o tome kako se zvao (i što mu se dogodilo) kopljonoša koji je na Kalvariji probo Isusovo srce. U ožujku je i Dan svjedoka vjere, pa se »Mak« u rubrici »Pisma iz misija« podsjeća hrvatskih misionarki i misionara koji su dali život za vjeru, kao i južnoameričkog biskupa i mučenika sv. Oscara Romera. »Iz vjeroučiteljeve bilježnice« dolazi zapažanje vjeroučiteljice redovnice o osmašu kojemu je, od mjesta na koncertu ili utakmici, važnije mjesto u Isusovu srcu… »Psihotest« pak, čitateljima će otkriti rastu li i u dobroti, a ne samo u centimetrima, dok »Makov« sveznadar »Blaž« i dalje neumorno odgovara na najrazličitija pitanja čitatelja, razmišljajući čak i o tome ima li »nezaposlenih anđela čuvara«!
Uz redoviti »vodič« za nedjeljne mise, radne listove za prvopričesničko pripravljanje na primanje sakramenata ispovijedi i prve pričesti, po običaju »Mak« je pun razbibrižnih sadržaja: priča, stripova, zagonetaka i šala, »pravih šala da se pukne od smijeha, a da se ništa ne sagriješi«, kako to napisaše prvi urednici prvoga broja »Maka«, današnjeg 55-godišnjaka.

Vaši urednici