Korizma sa srcem

https://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2020/03/MakOzujak2020_omot_w.jpghttps://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2020/03/MakOzujak2020_omot_w.jpgKorizma sa srcem

Korizma je vrijeme koje nas posebno potiče da se dobro »pogledamo« u tomu što bismo trebali popraviti u odnosu prema Bogu, prema drugima i prema sebi. U tomu čitatelje, svojim sadržajem i zadatcima, želi podržati najnoviji broj Maloga koncila – Maka čija je središnja poruka »Korizma sa srcem«. Tako se u rubrici »Za Isusovim stolom«, nalaze tekstovi i zadatci za razmatranje, uz pripravu za nedjeljna slavlja u korizmi. Tematski se nadovezuje i »Vjerin vrtić«, koji »pokriva« teme od korizme, sv. Josipa – zaštitnika Hrvatske, Blagovijesti, sve do pjesmice i zagonetke za početak proljeća. Uz korizmenu igru »Igramo se i činimo dobro«, na zadnjoj korici Maka nalazi se i lijepa hrvatska korizmena pjesma čije stihove treba nadopuniti pa po želji naučiti lijepo pjevati. Znanje o korizmi djeca-čitatelji mogu provjeriti i uz najnoviji »Vjerotest« koji je hitro priredila »vjeverica Vjera«. »(O)smijeh na dar« naslov je iz »Martina dnevnika«, pod kojim se krije priča o smislu i potrebi humora, darivanja radosti bližnjima jer je i to dar Duha Svetoga. »Prvopričesnička škrinjica«, osmišljena kao pratitelj u pripravi za sakrament prve svete ispovijedi i pričesti, uz korizmene teme govori i o pristojnosti. Uz »Pisma iz misija« odlazi se na put u Tanzaniju, gdje se »makovci« mogu upoznati sa šestogodišnjom Rebecom koja je, zahvaljujući hrvatskim dobročiniteljima, uz još tridesetak mališana iz tamošnjeg vrtića sv. Franje Asiškoga, započela školovanje u novim odorama i s novim školskim priborom. Sestre karmelićanke, misionarke Mirjam i M. Augustina, javljaju se iz Rusije s pismom o tomu da većina djece tamo nisu čula ni za Božje zapovijedi.

Posebna pozornost u novomu broju posvećena je tatama. Povodom Dana očeva čitatelje se motivira na izradu originalnog dara (privjeska za ključeve) kao i »čestitke od srca«, s Makova umetka koja se nudi i u verziji uskrsne čestitke za najmilije. Kao naročiti dar očevima, vjeronaučne skupine mogu pokloniti i recital pod naslovom »Poljupci za tatu«. Među redovitim rubrikama izdvaja se »Očenaš izbliza« gdje se približava značenje zaziva »Kruh naš svagdanji daj nam danas«; »Dramolet« s igrokazom za izvođenje na temu koliko tko poznaje Isusa i po čemu je to mjerljivo – po znanju ili po učinjenim dobrim djelima?!; proljetna priča »Bijeli šafran«, potom i rubrika »Moje zanimanje« u kojoj je Mak ugostio vjeroučitelja Josipa Štefanca. Uz »Josipovo« donosi se zanimljivost iz Novoga Meksika o jedinstvenim stubama iz kapele Loretto koje su čudesno povezane sa sv. Josipom… Uz obilje redovnih zagonetaka, pitalica, bojanki i ostalih sadržaja, novi »Mak« želi biti poticaj jak za »vježbanje srca« u danima korizme!

Vaši urednici