Izišao prvi novogodišnji Mak!

https://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2022/01/Mak_Sijecanj_2022_naslovnica.jpghttps://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2022/01/Mak_Sijecanj_2022_naslovnica.jpgIzišao prvi novogodišnji Mak!

Pod geslom i naslovom uvodnika »Novi u novoj!«, iz tiska je izišao siječanjski broj »Maloga koncila – Maka«, dječjega mjesečnika s obiljem vjerskog i vjeronaučnog sadržaja. I pozivom svojim čitateljima da budu »novi« – vedriji, susretljiviji i bolji – prema Bogu i svojim bližnjima; ali i novim sadržajima u svojim već »starim« rubrikama, siječanjski »Mak« nastojao je dokazati da prolasci starih i dolasci novih godina nisu tek »ponavljanje i kruženje« uvijek istih dana i blagdana.

Tako u novim »Vjeroistražiteljima« – prilogu za učenike od 1. do 4. razreda Osnovne škole – i ponavljanje gradiva postaje istinska pustolovina, kroz koju djecu vode omiljeni istražitelji Klara i Ivan. Kako odgovoriti na Isusov poziv ili pronaći najveći životni dar, tek su neka od siječanjskih pitanja na koja će odgovore tražiti kroz različite zadatke, a pronaći ih i u digitalnim sadržajima gdje im o tome govore i slikarica, i književnik, i drugi provjereni tragatelji za vjerom.

Novost su i video sadržaji na Makovoj mrežnoj stranici, gdje će makovci pronaći dodatnu uputu sadržaju iz rubrike »Znam sam«, ali i osobitu »poslasticu«: razgovor s izbornikom »Vatrenih« Zlatkom Dalićem! Koja utakmica hrvatske reprezentacije mu je bila najdraža, koja najteža te druga stručna nogometna pitanja postavili su mu makovci i makovice koji i sami treniraju nogomet!

Sasvim nova, nikad viđena je i društvena igra iz siječanjskog broja, koja pod nazivom »Čovječe, ‘podobri’ se!«, poziva čitatelje da prvo sami dovrše izradu igre, a potom ju zaigraju i nauče na koje dane u 12 mjeseci slavimo 12 omiljenih svetih i blaženih osoba! Nova pisma iz misija dolaze iz Zambije i Ugande, uz potresnu vijest o napadu na »Makovu« misionarku s. Vedranu i poziv da se moli za nju. Na poseban način MAK se oprašta i s dugogodišnjim suradnikom, dobrim bratom Stjepanom Dilberom, koji je naraštaje čitatelja učio kako i malim darovima činiti velika, nova djela za misije! U »Ministrantskom kutku«, uz priču ministranta Jure kako su birali novi Marijin kip za župnu crkvu, nova »nepoznata« riječ iza koje se krije poznati predmet je »korporal«. »Blaž« znatiželjnima odgovara kako se boriti protiv lošega te hoće li on »zamijeniti Modrića«, a »Marta« u dnevniku opisuje svoju »superjunakinju« mamu. Uz uobičajeno obilje katehetskih zadataka za prvopričesnike, poticajnih tekstova za nedjeljne mise; uz lijepe priče za razne uzraste, svetačke zgodice, testove, šale, glavolomke, pitalice, križaljke ili zanimljivosti sa svih strana – kao novost koja zaokružuje sve vezane uz novozapočetu godinu jest otkriće »Božje vage« (u rubrici »Dramolet«), na kojoj je poželjno i potrebno – »debljati se«, dobivati »kilograme«!

Vaši urednici