Isus u srcu obitelji

Isus u srcu obitelji

Hoće li biti dovoljno samo dvadeset i osam dana za toliko »Makovih« strana? Sad, istina, časopis ima »stranice«, a »strane« su istok, zapad, sjever i jug. No »Mak« i u tome smislu nudi tekstove, crteže, pouku i razonodu… s raznih strana… S juga i sa sjevera, sa zapada i istoka Lijepe Naše… I šire, i dalje! Stoga opet pitanje s početka: hoćete li u najkraćem mjesecu veljači uspjeti sve »Makove« stran(ic)e pročitati? Jer iako najkraća, veljača je puna velikih dana: Dan života, Dan posvećenoga života, Dan zaljubljenih, Međunarodni dan bolesnika, Svijećnica, spomendani mnogih velikih svetaca i svetica poput Blaža i Bernardice te našega blaženika svete vjere, kardinala Alojzija Stepinca…

Upravo je tom hrvatskom velikanu vjere posvećena Makova slikopriča »Lojzekove borbe« kao i slikovna ispunjaljka straga na koricama jedinoga i omiljenog vam dječjega mjesečnika. Uz međunarodni dan bolesnika Mak donosi prigodni recital o Gospi Lurdskoj i sv. Bernardici, francuskoj redovnici kojoj se kao djevojčici u Lurdu ukazala Gospa. Mjeseci u molitvi otkrivaju za koga je mjesec veljača? Za Josipa, Mariju i Isusa. Kao što to Crkva čini svake godine u veljači i Mak vas poziva na pobožnost Svetoj Obitelji. Razlikuju li se katoličke obitelji od drugih obitelji i po čemu su one najjače među svim obiteljima vidi se već iz naslovnice novoga Maka na kojoj je obitelj Podgajski iz Zagreba. A po komu i po čemu je tvoja obitelj najjača, po čemu drugačija, kada najsretnija, lako ćeš otkriti rješavajući zanimljive zadatke i pitalice pod naslovom »Božji kutić na Zemlji«.

I rubrika »Radosni prvopričesnici«, posvećena najmlađim čitateljima, u središte zadataka i pitalica stavlja Isusa jer se i on susretao i družio s bolesnicima, štoviše pomagao im je i čudesno ih ozdravljao. U »Pismima iz misija« veljački Mak vodi vas u Rusiju kod sestara karmelićanki, misionarki Augustine i Mirjam, koje uz Dan posvećena života potvrđuju što znači »biti Božji znak«. O Danu života pak, kao poticaj na promišljanje o ljepoti i vrijednosti života, s dalekog Haitija pristigao je tekst misionarke s. Mirjam Filipović.

Veljački »Vjerotest«, strip »Klara«, »Makovci javljaju«, rubrika »Pišemo, rišemo« s vašim literarnim i likovnim radovima, »Nedjelja s Isusom«, »Blaževa pošta«, »Psihotest« i još mnogo toga je u službi igre i veselja, molitve i rasta u vjeri, a da se zaposle i ruke čitatelja – uz zanimljiv »Vlakić zapovijedi« na kartonskom umetku – iz Makove radionice stižu i upute za izradu originalne valentinovske čestitke, dok se u Makovoj kuhinji peče prava domaća, »nasmijana« pizza.

Sve nabrojeno, i još utrostručeno, stisnuli smo na samo 52 stranice našega veljačkoga broja. Dok Vi čitate ovaj mi već revno pripremamo novi Mak – no to ne želimo bez vas. Stoga… šaljite nam svoje radove, crteže i sastavke, pisma Blažu, fotografije i izvješća o zgodama i aktivnostima svojih vjeronaučnih skupina. Šaljite i odgovore na nagradne kupone i pitanja… sve do novoga čitanja!

Vaši urednici