BOŽIĆNI »MAK« U potrazi za veličinom malenosti

https://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2023/12/Mak-Thumb-2.pngBOŽIĆNI »MAK« U potrazi za veličinom malenosti

Dječji mjesečnik »Mali koncil – Mak« na stranicama svojega prosinačkoga broja vjerne čitatelje vodi u radosnu božićnu potragu za veličinom malenosti. Krećući od sv. Franje Asiškoga u mjestu Greccio i spominjući se 800. obljetnice prve polnoćke sa živim jaslicama, upoznaje makovice i makovce i s najstarijim sačuvanim jaslicama u svijetu i u Hrvatskoj. U društvu »Vjeroistražitelja« (kako se zove dio »Maka« zamišljen kao nastavno pomagalo za vjeroučenike osnovnih škola od 1. do 4. razreda) ta potraga dolazi i do odgovora na pitanje koji su najbolji darovi za novorođenoga – maloga Isusa, a velikoga Kralja.

O najboljim adventskim i božićnim darovima za nas same i naše bližnje poučno progovaraju dramolet pod nazivom »Pune ruke« i dvije božićne priče za najmlađe. O Božiću kao danu ljubavi za cijeli svijet svjedoči poruka sestara služavki Maloga Isusa s Haitija, a rubrika »Pisma iz misija« poziva i daje upute za sve one koji bi željeli biti »Pjevači betlehemske zvijezde«.

I druge »Makove« rubrike donose mahom adventsko-božićne sadržaje: stranica »Učimo moliti« donosi lijepe dječje pjesmice-molitvice uz jaslice, rubrika »Znam sam« upute kako izraditi vlastite božićne kuglice, a bojanka i »rezalica« na kartonskom umetku daje priliku čitateljima da sami izrade jaslice s 3D borićem. Marta pak, u svojem dnevniku, opisuje kako stvaranje božićne predstave može postati pravo čudo. Za radosno zajedničko obiteljsko druženje tu su i recept za »Najbolji kolač od jabuka«, velika božićna tražilica te pregršt zagonetaka, šala i pitalica.

Ususret nadolazećoj novoj godini, prosinački broj donosi zanimljiv tekst o tome kako su, kada i zašto ljudi počeli »mjeriti vrijeme« danima, tjednima i kalendarima… Među literarnim i likovnim radovima kojima sami čitatelji popunjavaju stranice svojega lista posebno se ističu »Molitva jedne sedmašice« i razmišljanje šestaša na temu »Što je za mene ‘obećana zemlja’?«, ali i vijest iz Kutinske Slatine u kojoj se blaženi Alojzije pobrinuo da baš svi prvopričesnici i krizmanici mjesečno primaju svoj »Mak«. Pa da tako i sami budu, za svoje bližnje, znak i slika te božićne veličine u malenome.