KAKO JE RASTAO MAK

“Mali koncil” trudio se i trudi se svojim čitateljima – makovcima biti pravi prijatelj koji zna zabaviti i nasmijati, zainteresirati, ali i savjetovati! “Mak” sve to godinama čini kroz obilje zanimljivih i razbibrižnih rubrika: priče, stripovi, “psihotestovi”, zagonetke, rubrike s vjeronaučnim sadržajima, igre, recepti, dopisvanje, male zanimljivosti, šale… Na osobit način, kroz gotovo sve dosadašnje godinea izlaženja, djeci je postao i ostao ponajdraži tajanstveni “Blaž”, koji im duhovito, ali mudro i u vjerskom duhu odgovara na bezbrojna pitanja, To što je postao “cvijet molitve, znanja, igre i prijateljstva”, Mali koncil najviše može zahvaliti samim svojim čitateljima – malim makovcima! Upravo zahvaljujući neiscrpnoj suradnji malih čitatelja, sasvim je prirodno i skladno kad se na njegovim stranicama – jedni uz druge – nađu i mali prvašići, i doktori teologije!

Pogledajmo zajedno kroz kratku kronologiju kako je rastao Mali koncil MAK od 1966. godine.

Mali koncil prve tri godine izlazi u vrlo skromnoj opremi, na običnu novinskom papiru, bez korica i bez boje. Šarenilo mu je davao sadržaj: reportaže, članci, priče, slike, stripovi, pjesmice, zagonetke… Samo bi božićni broj dobio tvrđe korice u dvobojnom tisku.

Od siječnja 1969. Mak trajno dobiva „šareni kaputić“, tvrde korice s lijepim naslovnicama u boji.

Nakon 1990. godine Mak doživljava brojne promjene i pro­ljepšanja: iz „starinskoga“, olovnog tiska prelazi u suvremeni, ofsetni tisak, prvo dvobojni, potom i četverobojni. Njegove stranice više se ne „prelamaju“ (što znači „stvaraju“, „oblikuju“) u tiskari, već u samom uredništvu, na računalnom ekranu.

U rujnu 1999. list izlazi na finu, sjajnu papiru, sa svim stranicama u boji. Svih tih godina Mak redovito ili povremeno ima i postere, a prigodno unutar svojih korica čitateljima daruje naljepnice, kalendare, kartonske jaslice i druge kreativne „rezalice“ kao što su „Nazaretska kućica“, Makova pisanica i sl.

Četiri godine, od 1996. do 1999., izlazi i Makov ljetni magazin, čiji su razbibrižni sadržaji od 2000. godine našli svoje mjesto u redovitu i podebljanu lipanjskom dvobroju lista (jer je dotada makovska godina završavala već s brojem u mjesecu svibnju).

Godine 1996. Mak se prvi put pojavljuje na internetu, no svoje redovito i neprekinuto elektroničko izdanje s mrežnom stranicom za djecu i vjeroučitelje ima od 2001. godine, kao i elektroničku poštu, koja je posljednjih godina poštarima dosta olakšala torbe. Od 2011. godine list ima i svoj profil na Facebooku