VJERONAUČNA OLIMPIJADA
Pobjedničko putovanje u Češku

https://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2017/10/ceskaOLIMP.jpghttps://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2017/10/ceskaOLIMP.jpgVJERONAUČNA OLIMPIJADA<br>Pobjedničko putovanje u Češku

Ovogodišnje nositelje medalja s Vjeronaučne olimpijade, državnoga natjecanja iz vjeronauka, koji su se natjecali u poznavanju teme “Misijsko djelovanje Crkve”, Hrvatska biskupska konferencija nagradila je putovanjem u Češku. Ondje su od 27. do 30. lipnja boravile ekipe iz Zmijavaca, Drniša i Pule te tri iz Splita. Bilo je to putovanje prepuno dojmova i uspomena, kulturnih i duhovnih doživljaja, novih sklopljenih prijateljstava…

1. Beč
Prva postaja na putu bio je glavni grad Austrije – Beč. Tu su olimpijci u kratku obilasku i panoramskoj vožnji autobusom razgledali bečke znamenitosti: Ring, gradsku vijećnicu, parlament, Trg muzeja, carsku palaču Hofburg, Mihaelov trg, kuću Loos, ulicu Graben, katedralu sv. Stjepana, ulicu Kärtner te Bečku državnu operu.

2. Brno
Kraćim razgledom Brna, drugoga po veličini češkoga grada, koji je ujedno i središte pokrajine Južne Moravske, započelo je upoznavanje Češke. Tu su putnici vidjeli katedralu sv. Petra, Zeleni trg, Gradsku vijećnicu, Narodno kazalište…

3. Prag
Glavni grad Češke prepun je znamenitosti koje je trebalo razgledati: Hradčany – najveći dvorac na svijetu u kojem su nekad stolovali češki kraljevi, a danas je predsjednička palača; katedrala sv. Vida s grobom sv. Vjenceslava (Vaclava); Karlov most; Starogradski trg s gradskim tornjem i astronomskim satom, Židovska četvrt, najveći praški trg – Vaclavov trg koji je dug čak 750, a širok 60 metara.
Nezaobilazna postaja bila je i crkva Gospe od Pobjede u kojoj se nalazi čudotvorni kip Maloga Praškoga Isusa. Tu su olimpijci proveli trenutke u molitvi i pjesmi, a razgledali su i izložbu raskošno vezenih haljinica Praškoga Isusa, koje su svetištu darovane sa svih strana svijeta. Poseban je pak dojam na olimpijce ostavila vožnja brodom po rijeci Vltavi.

4. Stara Boleslav
Sljedeća postaja bio je grad Brandýs nad Labem – Stara Boleslav, najstarije češko svetište koje se veže uz sv. Vjenceslava, zaštitnika Češke. Njega je, prema legendi, ubio vlastiti brat kojemu je smetalo njegovo širenje kršćanstva.
Tu su olimpijci imali jedinstvenu priliku pokloniti se i pomoliti pred najvećim blagom čeških vjernika – Palladiumom, zlatnim reljefom Bogorodice s Djetetom iz 16. st., čijoj je zaštiti povjerena cijela Češka.

5. Češki Krumlov
Posljednja postaja putovanja bio je Češki Krumlov,
grad u obliku potkove na zavoju rijeke Vltave, sagrađen oko impozantna dvorca iz 13. stoljeća, čija je gotička, renesansna i barokna građevinska baština ostala sačuvana sve do danas.