STARI PAZIN
Pazinska djeca za vršnjake u Južnom Sudanu

STARI PAZIN<br>Pazinska djeca za vršnjake u Južnom Sudanu

Ove se godine obilježava 175 godina od osnutka papinskog misijskog Djela svetog Djetinjstva. Sve je počelo kada je biskup mons. Charles de Forbin – Janson pokrenuo akciju među mladim Parižanima da mole za djecu Kine, svaki dan po jednu “Zdravo Mariju” i svakog mjeseca daju jedan novčić za njihove potrebe.
Danas toliko godina poslije Djelo se proširilo u više od 150 zemalja svijeta. Milijuni djece se informiraju o životu druge djece, pomažu jedni drugima i mole jedni za druge. Blagdan Bogojavljenja je dan kada se obilježava Djelo svetog Djetinjstva.
U tom duhu je dana 13. siječnja 2019. u župnoj crkvi Sv. Juraj – na Starom Pazinu održana priredba pod nazivom “ Djeca pomažu djeci”. Tu se već tradicionalno na poticaj župnika Željka Zeca okupljaju djeca njegovih župa iz Sv. Jurja iz Starog Pazina i Svete Lucije Pazinske. Oni izvode bogat i raznovrstan program koji je namijenjen odraslim župljanima, koji prilikom ulaska u crkvu daju prilog za djecu u misijskim zemljama.
Priredbu je započeo mješoviti pjevački zbor “ Sv. Juraj” kojeg vodi dugogodišnji orguljaš Bruno Gortan. Pjesmama “ Isuse, hvala Ti ” i “ Niga ča je Pazin” nastavio je dječji zbor “Mali od sv. Jurja” pod vodstvom gđe. Vesne Drndić. Zatim je Maja Kužić uz pratnju malog zbora izvela pjesmu “Život nije siv”. Pjesnikinja Ana Krnjus izrecitirala nam je svoje dvije pjesme, a nakon nje su mladi iz Sv. Lucije izveli sklop advent- sko – božićnih recitacija. Svirkom na harmonici počastio nas je Borna Lakoseljac, učenik 5. raz., a Jura Katalinić, učenik 6. raz. svirkom na violini.


Renomirane pjevačice i sestre Nina i Anja Fakin, srednjoškolke i učenice Pazinskog kolegija obogatile su nas prekrasnim pjesmama “Dubine” i “Ave Maria Pagana”. A kako uopće nije lako napraviti domaću zadaću uprizorila nam je dramska skupina “Sv. Juraj”, nakon koje nam je dramska skupina “Sv. Lucija” zorno prikazala bit Božića i darivanja u igrokazu “Božić ispod bora”. Imali smo priliku čuti i novi pjevački talenat Ivu Radolović, učenicu 6. raz. koja nam je izvela pjesmu “Moj svijet”. Za kraj smo pogledali “Božićni igrokaz” kojeg je izvela skupina “Sv. Juraj”. Oni su nam zorno prikazali i poručili što se dogodi sa obitelji kada se zbog silnih obaveza a i nemara zapostavi molitva i zajednički odlazak na sv. Misu. Na kraju se župnik Zec zahvalio svim izvođačima istaknuvši da nas takve zajedničke priredbe više povezuju, održavaju nas živima i aktivnima kako djecu, tako i odrasle. Predložio je da se održavaju više puta kroz godinu.
Djeca su bila sretna i zadovoljna što su svojom marljivošću preko zimskih praznika i upornim vježbanjem mogla kvalitetno izvesti svoj program i tako razveseliti svoje župljane. Uz to je i sakupljeno preko 3.000,00 kn koje će se poslati ciljano u Južni Sudan. Naime, tamo je u misije otišao naš fra. Drago Vujević koji je više godina boravio i djelovao u Pazinu u franjevačkom samostanu. On je prije dolaska u Pazin već bio u misi- jama te nam je često pričao o tome, što nas je svih potaklo da ovogodišnji prilog koji smo skupili pošaljemo baš u njegovu sadašnju misiju koja se nalazi u Župi Presvetog Trojstva u gradu Juba.
A njega kao i sve misionare svijeta neka čuva dobri Bog, da donose svjetlost Kristove istine u sve zakutke svijeta, potičući potragu uma i srca ljudi kojima dolaze. Jer, na kraju vremena samo je ono naše što smo drugima dali! (Mirjana Ferenčić)