(Nad)biskupijska natjecanja Vjeronaučne olimpijade
Stopama divnih uzora hrvatskoga naroda

https://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2019/03/02zadarska_w.jpghttps://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2019/03/02zadarska_w.jpghttps://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2019/03/02zadarska_w.jpghttps://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2019/03/02zadarska_w.jpg(Nad)biskupijska natjecanja Vjeronaučne olimpijade <br> Stopama divnih uzora hrvatskoga naroda

Ovogodišnja Vjeronaučna olimpijada – natjecanje iz vjeronauka za osnovnu i srednju školu – održana istodobno 4. ožujka za petnaest hrvatskih (nad)biskupija, zahvaljujući temi pod nazivom “Svjedoci Radosne vijesti u hrvatskom narodu” na još izvrsniji način no uobičajeno povezala je u jedno više stotina djece i mladih koji su toga dana pristupili natjecanju. Jer učenje o svetcima, blaženicima, slugama i službenicama Božjim – koji su također iz svih krajeva Lijepe naše – nikad ne završava na pukom “pamćenju podataka” već nužno prerasta u želju, potrebu za nasljedovanjem takvih uzora. Baš u skladu s crkvenim dokumentima da smo svi… na svetost pozvani!

U tom smislu, ovogodišnja građa za natjecanje, koju su o hrvatskim velikanima vjere priredili Sabina Marunčić i Tomislav Krušlin, prerasta u “cjeloživotno gradivo” za više od 3.000 vjeroučenika koji su se, s više od 770 četveročlanih ekipa, uključili u “Vjeronaučnu olimpijadu” od prve razine.

“Ostavljati Božji trag”

Po običaju, najviše prijavljenih ekipa bilo je iz Zagrebačke nadbiskupije, do čije završnice u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu je stiglo tek osam najboljih osnovnoškolskih i pet srednjoškolskih. Između njih kao pobjedničke “izronile” su ekipe OŠ Dragutina Tadijanovića iz Zagreba (mentor Plamenko Nosić) te Gimnazije Velika Gorica (mentorica Nataša Čurić). Njih i sve ostale natjecatelje domaćini iz Ureda za vjeronauk dolično su ugostili, a pomoćni zagrebački biskup Ivan Šaško – uz to što im je prenio pozdrave kardinala Josipa Bozanića i uručio nagrade – ispratio je poticajnim riječima: “Ponesite u svoje škole ovo iskustvo, bilo bi lijepo da i drugi vide da ste učili od svetih, jer svetac – gdje god bio – uvijek ostavlja Božji trag za sobom”.

Rješavanje »tombole« na natjecanju Požeške biskupije

Varaždinska biskupijska natjecanja održana su u OŠ Trnovec te Graditeljskoj, prirodoslovnoj i rudarskoj školi u Varaždinu, a pobjedničke ekipe OŠ “Vladimir Nazor” iz Svetog Ilije (mentorica s. Leopolda Kefelja) te Prva gimnazija Varaždin (mentor Krunoslav Burek), kao i drugi natjecatelji primili su prigodne darove varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, nazočnog na natjecanju osnovaca.

Bjelovarsko-križevačku biskupiju na državnoj završnici predstavljat će OŠ Visoko (mentorica Kristina Kožić) iz Visokog, te SŠ Dragutina Stražimira iz Svetog Ivana Zeline (mentorica Snježana Rukavina), nakon natjecanja u biskupijskim prostorima u Bjelovaru, gdje je osnovnoškolce pozdravio domaći biskup Vjekoslav Huzjak, te u križevačkoj SŠ Ivana Seljanca za srednjoškolce.

“Naši svetci i blaženici su blago i riznica koju treba proučavati ali i poštivati jer ako smo mi oni koji svoje pređe poštuju, onda ih možemo i nasljedovati”, riječi su kojima je sisački biskup Vlado Košić dočekao vjeronaučne olimpijce Sisačke biskupije, koji su se natjecali u Biskupijskom ordinarijatu i u OŠ Ivana Kukuljevića u Sisku. Na državnoj završnici predstavljat će ih OŠ “Antun Klasinc” iz Lasinje (mentorica Mirjana Smolković) te Gimnazija Sisak (mentorica s. Hijacinta Matanović).

“Prozori” za Isusovu svjetlost

Domaćini nadolazeće državne završnice, Đakovačko-osječka nadbiskupija koja će od 3. do 5. travnja okupiti sve (nad)biskupijske pobjednike u Osijeku i Đakovu, svoja su natjecanja održali u prostorima OŠ I. G. Kovačića te Gimnazije A. G. Matoša u Đakovu. Završni pak dio – na kojem su proglašeni pobjednici: OŠ Ivan Filipović Osijek (mentorica Sanja Srnović) te Isusovačka klasična gimnazija s pravom javnosti u Osijeku (mentor o. Hrvoje Mravak) – održan je u prostoru KBF-a u Đakovu, gdje se olimpijcima obratio nadbiskup Đuro Hranić. Slikovito je hrvatske svetce i blaženike usporedio s “prozorima kroz koje se u različitim bojama očituje Isus Krist, i to utjelovljen u naše hrvatsko nacionalno biće, u hrvatsku kulturu i povijest, u nade, stremljenja i identitet našega naroda”.

Mnoštvo okupljenih na svečanom otvaranju natjecanja Splitske nadbiskupije

U prostorijama Katoličke osnovne škole i Katoličke gimnazije u Požegi pobjednici Vjeronaučne olimpijade, između 10 osnovnoškolskih ekipa koje su se plasirale za biskupijsku završnicu, postali su natjecatelji OŠ “Mate Lovraka” Nova Gradiška (mentorica Andrijana Petrović). Među 18 srednjoškolskih ekipa to je pošlo za rukom SŠ Pakrac (mentorica Dragana Akšamović). Po tri najuspješnije ekipe u obje konkurencije primio je požeški biskup Antun Škvorčević, čestitavši im na uspjehu i zahvalivši što su se oduševili sudjelovati na vjeronaučnom natjecanju.

Na koljenima “bake hrvatskoga naroda”

Splitska nadbiskupijska Vjeronaučna olimpijada natjecanje je priredila u Osnovnoj školi kraljice Jelene u Solinu, kolijevci kršćanstva u hrvatskome narodu. Uz raznovrsni kulturno-umjetnički program i molitvu, dojmljiva su bila i pozdravna obraćanja domaćina. Tako se splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban podsjetio daje na istom mjestu, davne 1976. g., održan “Turnir kraljice Jelene”, također uz mnoštvo mladih koji su iskazali znanje o našoj crkvenoj povijesti, a splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić – podsjetivši kako ove godine učenici diljem njegove nadbiskupije stvaraju na temu “Na koljenima djeda i bake” – ovogodišnju je Vjeronaučnu olimpijadu usporedio sa sjedenjem “na koljenima bake hrvatskoga naroda – kraljice Jelene”, kojoj su mladi došli približiti “najbolje od Hrvatske, svetce i blaženike s kojima se ponosimo”. Prva mjesta pak, osvojile su OŠ “Tučepi” (mentorica Marina Šimić) iz Tučepi, te Nadbiskupijska klasična gimnazija “Don Frane Bulić” iz Splita (mentorica s. Stela Mijić), s nevjerojatnih 79 od 80 mogućih bodova.

Na natjecanju Gospićke biskupije, svi su rado pozirali uz kip velikog svetog prijatelja Hrvata, Ivana Pavla II.

Na istom mjestu, svoja je natjecanja provela i Hvarska biskupija, koju će na državnoj završnici predstavljati OŠ Supetar (mentorica s. Robertina Šašo), te SŠ Hvar (mentor Ljubomir Ladan).

Biskupijska klasična gimnazija Ruđer Bošković s pravom javnosti u Dubrovniku ugostila je ekipe Dubrovačke biskupije, a pritom je osvojila i prvo mjesto među srednjoškolcima (s mentorom Šimom Zupčićem). Među osnovnoškolcima najradosniji su bili oni iz OŠ Petra Kanavelića Korčula (mentorica s. Anita Sučić), najbolji među čak 21 ekipom. Molitvu, koja je bila uvod u natjecanja, predvodio je dubrovački biskup Mate Uzinić, koji je djeci poručio: “Dok budete razmišljali o svjedocima vjere o kojima ste učili, pokušajte otkriti i male, obične svjedoke vjere, možda i u vašem susjedstvu, koji su vam svojim životom poticaj da budete bolji kršćani i ljudi” jer, kako je rekao, to mogu biti i najprije bi trebali biti i njihovi roditelji, bake i djedovi, župnici, vjeroučitelji…

U Šibenskoj biskupiji vjeronaučni olimpijci svoje su znanje odmjerili u Katoličkoj osnovnoj školi u Šibeniku, gdje ih je mjesni biskup Tomislav Rogić uputio da su “svetci iz našeg naroda naša navigacija da stignemo u luku spasa”. Najbolje su tu “navigaciju” pratili Drnišani: osnovnoškolci iz OŠ Antuna Mihanovića Petropoljskog (mentorice Ivana Balić, Josipa Reljanović i Tina Totić), te učenici SŠ Ivana Meštrovića (mentorica Veronika Kosor).

Može se učiniti puno dobra

Osam osnovnih i sedam srednjih škola sa svojim vjeronaučnim ekipama sudjelovalo je na natjecanju Zadarske nadbiskupije u OŠ Bartula Kašića u Zadru, školi kojoj broj djece iz godinu u godinu raste, što je pravo čudo u demografski odumirućoj Hrvatskoj. Da se “usprkos naše slabosti i ograničenosti u životu može učiniti puno dobra”, na primjeru svetaca, blaženika i službenika Božjih kojima se ponosimo protumačio je zadarski nadbiskup i predsjednik HBK Želimir Puljić, davši djeci zadatak: “Neka ti naši divni uzori budu i vama poticaj da u životu učinite nešto poput njih”. Na svoj način tim putem već su krenule pobjedničke ekipe: OŠ Braća Ribar iz Posedarja (mentorica Berta Perica) i SŠ kneza Branimira iz Benkovca (mentor Hrvoje Oštrić).

„Najbliži nebu“

Na nadbiskupijskom/županijskom natjecanju Riječke nadbiskupije na Srdočima okupilo se 29 osnovnoškolskih i 15 srednjoškolskih ekipa. Vjeronaučnu olimpijadu je otvorio riječki nadbiskup Ivan Devčić, a tijekom pauze između natjecateljskih kategorija vrhovna poglavarica družbe Presvetog Srca Isusova s. Dobroslava Mlakić mladim je gostima predstavila život utemeljiteljice njihove družbe Majke M. Krucifikse Kozulić, službenice Božje. Uz to su pogledali scenski igrokaz na temu hrvatskih svetaca i blaženika, koji su izveli učenici KOŠ „Josip Pavlišić“ iz Rijeke. Naposljetku, prvo mjesto među osnovcima osvojila je škola domaćin, OŠ “Srdoči” (mentor Boris Barbarić), dok su kod srednjoškolaca prvi bili oni iz Prve riječke hrvatske gimnazije (mentorica Marijana Glavić).

Krčka biskupija natjecanje je održala u novoobnovljenoj školi u Puntu.

“Nalazimo se u najvišoj župi biskupije, na 830 metara, pa smo najbliži nebu”, našalio se na Udbini gospićko-senjski biskup Zdenko Križić pozdravljajući vjeronaučne olimpijce na Udbini, gdje su pohodili Crkvu hrvatskih mučenika i memorijalni park. Rekao im je još da su natjecanja iz vjeronauka važna kao svaka druga no još specifičnija jer “uz njih bolje spoznajemo Boga, a Božje zapovijedi uče nas živjeti međuljudske odnose”. Koliko poznaju hrvatske svjedoke vjere, najbolje su iskazali Ogulinci: ekipe Prva osnovna škola Ogulin (mentorica Ivona Rendulić) te Gimnazije Bernardina Frankopana iz istoga grada (mentorica Ana Puškarić).

Krčka biskupija osnovnoškolsko natjecanje održala je u prostorima novoobnovljene OŠ Fran Krsto Frankopan u područnoj školi Punat, a prvo mjesto osvojila je ekipa OŠ Frane Petrića iz Cresa (mentorica Dubravka Buničić).

Prošlogodišnji domaćini državne završnice Vjeronaučne olimpijade, Porečko-pulska biskupija, ove će godine iz OŠ Vladimira Gortana u Žminju (gdje je održano natjecanje) put ravne Slavonije kao svoje predstavnike poslati ekipe OŠ Marije i Line iz Umaga (mentor Davor Mirković), te Pazinskog kolegija, klasične gimnazije iz Pazina (mentorica Mihaela Lovrić).

• • •

Svim navedenim pobjedničkim ekipama u državnoj završnici natjecanja pridružit će se i one ekipe koje su svoje sudjelovanje osigurale po načelu izvrsnosti: OŠ Davorin Trstenjak iz Čađavice (Požeška biskupija), OŠ Zmijavci iz Zmijavaca i OŠ Tin Ujević Krivodol (Splitsko-makarska nadbiskupija), te OŠ Trnovec iz Trnovca i OŠ Gustav Krklec iz Maruševca (Varaždinska biskupija) kod osnovaca, te još pet ekipa kod srednjoškolaca: III. gimnazija Split (Splitska nadbiskupija), Gimnazija Karlovac i XV. Gimnazija Zagreb (Zagrebačka nadbiskupija), Gimnazija Matija Mesić iz Slavonskog Broda i Gimnazija Vukovar (Đakovačko-osječka nadbiskupija). (vž)