(NAD)BISKUPIJSKA NATJECANJA 2020
ZAGREBAČKA NADBISKUPIJA

https://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2020/03/ZAGREBACKA.jpg(NAD)BISKUPIJSKA NATJECANJA 2020<BR>ZAGREBAČKA NADBISKUPIJA

Vjeronaučna olimpijada pod temom Sveti Vinko Paulski – apostol milosrdne ljubavi. Vinkovska karizma u Hrvatskoj 2. ožujka nastavljena je na nadbiskupijskoj razini. Za Zagrebačku nadbiskupiju riječ je o međužupanijskom natjecanju, a sudjelovale su škole predstavnice županija na području Zagrebačke nadbiskupije (uz dvije osnovne i jednu srednju školu koje su sudjelovale po načelu izvrsnosti, odnosno najboljim ostvarenim rezultatima sa županijskog/međuškolskog natjecanja).
Učenici i mentori okupili su se već oko 10 sati u prostorijama Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu da bi prije samog natjecateljskog dijela ponovili gradivo i pripremili se za odmjeravanje znanja. Dočekala ih je domaćica natjecanja te u svojstvu organizatorice i predsjednice povjerenstva za provedbu natjecanja pozdravila prof. dr. sc. Valentina s. Blaženka Mandarić. Ona je okupljene učenike i mentore pozdravila i predstavila, te je najavila i članove povjerenstva za provedbu ove razine natjecanja. Za osnovnu školu to su bili: mr. sc. Gordana Barudžija i Tomislav Krušlin, prof., kao predstavnici Državnog povjerenstva, uz Ivanku Petrović, savjetnicu u Uredu za vjeronauk, a za srednju školu to su Anita Vranić, prof. (u ime Državnog povjerenstva) i Sanja Plevko iz Ureda za vjeronauk.
Riječ je predala preč. mr. sc. Marku Kovaču, biskupskom vikaru, koji je okupljene učenike ohrabrio prije početka samog natjecanja. Učenici su pisanju testa pristupili u 11 sati, a nakon toga su, dok je povjerenstvo ispravljalo testove, prošetali do Frankopanske ulice, gdje su se susreli sa sestrama milosrdnicama u njihovom samostanu – Samostanu sv. Vinka. Tu su sestre predstavile kako rade i žive u svojim svakodnevnim dužnostima koje izviru iz njihove karizme: u dječjem vrtiću i gimnaziji, kroz radionicu za izradu crkvenoga ruha, pučku kuhinju i dr.
Nakon šetnje i okrjepe učenici su pristupili i ekipnom dijelu natjecanja: tomboli i Milijunaku, gdje su zajedno i pojedinačno pokazali koliko su naučili. Pobjedničke ekipe dolaze iz zagrebačke OŠ Dragutina Tadijanovića (mentor Plamenko Nosić) te srednjoškolska ekipa zagrebačke XV. Gimnazije (mentor Velimir Mandić).
Nagrade i darove svim sudionicima uručio je preč. mr. sc. Marko Kovač, i učenicima i njihovim mentorima, koji su uz slatkiše i poneku sitnicu kao prigodnu uspomenu dobili i ručni rad vjeroučiteljice Nataše Čurić – gipsani odljev lika sv. Vinka. Prva tri mjesta osvojila su još i knjigu Najljepše molitve naših starih i prigodni križ s likom sv. Vinka, koji je autorsko djelo s. Ljiljane Grgić. Prvoplasirane ekipe osvojile su i svijeće s likom sv. Vinka. Posebne nagrade, lijepe križeve, dobilo je četvero učenika koji su stopostotno riješili testove: osnovnoškolci Ante Matković (OŠ Velika Mlaka) i Sara Vukadinović (OŠ D. Tadijanovića iz Zagreba) te srednjoškolke, obje iz XV. gimnazije u Zagrebu, Lea Idžotić i Mirjam Kurtović.
Prije završnoga blagoslova preč. Kovač još je je jednom istaknuo važnost zajedništva koje se odražava i u natjecanju iz vjeronauka: ekipa zajedno pobjeđuje ili zajedno gubi jer sve što čini pojedinac utječe na sve članove, s posebnim naglaskom na želji da učenici i dalje šire gorljivost sv. Vinka i njegove karizme o kojoj su učili.
Državno natjecanje održat će se 1. do 3. travnja 2020. u Gospiću, a našim predstavnicima želimo puno uspjeha te zadovoljstva u učenju i druženju koje ih u Gospiću očekuje!