(NAD)BISKUPIJSKA NATJECANJA 2019.
Zagrebačka nadbiskupija

(NAD)BISKUPIJSKA NATJECANJA 2019.<BR>Zagrebačka nadbiskupija

Nadbiskupijsko (odnosno međužupanijsko) natjecanje iz vjeronauka za Zagrebačku nadbiskupiju održano je 4. ožujka 2019. godine u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu. Natjecanju su prisustvovali predstavnici četiriju županija (Grad Zagreb, Zagrebačka, Karlovačka i Krapinsko-zagorska županija), a po najboljem bodovnom ostvarenju, odnosno po načelu izvrsnosti, na nadbiskupijsku razinu pozvane su dvije osnovnoškolske i jedna srednjoškolska ekipa.
Okupljene učenike i njihove mentore u ime Zagrebačke nadbiskupije pozdravio je preč. Marko Kovač, biskupski vikar, koji je ujedno učenike i ohrabrio na početku njihovog natjecateljskog dana. Nakon uvodnih ohrabrenja osnovna i srednja škola razdvojile su se i pristupile pisanom dijelu natjecanja – testu, na kojem su učenici pojedinačno pokazali koliko su naučili, a stopostotno su testove riješile učenicePaula Sremić i Ana Marija Bradić, obje iz Gimnazije Velika Gorica, za što su posebno pohvaljene i nagrađene. Dok su povjerenstva za provedbu natjecanja radila na ispravljanju testova, natjecatelje je prof. Mandarić povela u razgledavanje Gornjega grada uz molitvu na Kamenitim vratima, dok je učenicima o crkvi svetoga Marka kratko govorio vlč. Magić. Nakon šetnje uslijedilo je osvježenje uz ručak te su izvješeni i prvi rezultati.


U drugome dijelu natjecanja učenici su pristupili ekipnom rješavanju zadataka – tomboli, a nakon toga po pet prvoplasiranih ekipa pristupilo je usmenom dijelu natjecanja – milijunaku. Poredak ostvaren u pisanom dijelu natjecanja nije se puno promijenio te su na prva mjesta „zasjele“ OŠ Dragutina Tadijanovića iz Zagreba (mentor Plamenko Nosić) i Gimnazija Velika Gorica (mentorica Nataša Čurić), druga mjesta osvojili su OŠ Sesvete i Gimnazija Karlovac, a na trećim mjestima našle su se OŠ Đure Prejca iz Desinića i XV. gimnazija iz Zagreba.
Pobjednike je proglasila predstojnica Ureda za vjeronauk prof. dr. sc. Valentina Blaženka Mandarić, a nagrade je uručio pomoćni biskup mons. Ivan Šaško. Prigodne darove dobili su svi učenici i mentori, a najboljih šest ekipa Zagrebačka nadbiskupija nagradit će tradicionalnim nagradnim ljetovanjem u Domu sv. Martina na Malom Lošinju. Pri dodjeljivanju nagrada biskup je natjecateljima i njihovim mentorima uputio i prigodnu riječ, prenijevši i pozdrave kardinala Josipa Bozanića. „Bez obzira na ljudsku grješnost, povijest Crkve je prije svega povijest svetaca i svetica, poznatih i nepoznatih. Svetost je ljepota i životna snaga Crkve, jer je po svetosti najlakše prepoznati Božju prisutnost ne samo među nama vjernicima nego svugdje po svijetu. Od nje započinje svako dobro i ona ima snagu preobražavati stvarnosti“, poručio je biskup Šaško i nastavio: „Ponesite u svoje škole i ovo iskustvo. Bilo bi lijepo da i oni vide da ste učili od svetih jer svetac, gdje god bio, uvijek ostavlja Božji trag za sobom.“ Uz ove divne riječi biskup je još podijelio završni blagoslov kao krunu ovogodišnjega nadbiskupijskog natjecanja.