(NAD)BISKUPIJSKA NATJECANJA 2019.
Sisačka biskupija

(NAD)BISKUPIJSKA NATJECANJA 2019.<BR>Sisačka biskupija

Biskupijsko natjecanje iz vjeronauka za učenike i učenice osnovnih i srednjih škola s područja Sisačke biskupije održano je u ponedjeljak 4. ožujka u Biskupijskom ordinarijatu i Osnovnoj školi Ivana Kukuljevića u Sisku. Otvorenju natjecanja nazočili su sisački biskup Vlado Košić, generalni vikar mons. Marko Cvitkušić, kancelar preč. Janko Lulić, predstojnica Katehetskog ureda s. Smilja Čirko, viši savjetnik Agencije za odgoj i obrazovanje Dalibor Adžić te ravnatelji škola koje sudjeluju na natjecanju.
Natjecanje je otvorio sisački biskup Vlado Košić koji je tom prigodom svim natjecateljima uputio riječi ohrabrenja čestitavši im i na dosadašnjem uspjehu. Biskup se i osvrnuo na temu ovogodišnje olimpijade „Svjedoci radosne vijesti u hrvatskom narodu“ ustvrdivši kako su to najbolji sinovi i kćeri, žene i muževi iz hrvatskog naroda, a koji su proglašeni svetim i blaženim ili su pak časni sluge Božji. „To su ljudi koji su posebno svojom ljubavlju držali naš narod u vjernosti prema Bogu i čovjeku te koji su učinili, svaki u svoje doba, mnogo dobra. Nisu nikako bili kopije jedan drugome već je svako od njih bio poseban i originalan te je Božjom milošću dao najbolje od sebe. Naši sveci i blaženici su sigurno jedno blago i riznica koju treba proučavati, ali i poštivati, jer ako smo mi oni koji svoje pređe poštuju, onda ih možemo i nasljedovati“, rekao je biskup te zaključio kako u njima svatko od nas treba tražiti primjer kako ljubiti Boga i bližnjega.

U natjecanju je sudjelovalo osam ekipa osnovnih škola i pet ekipa srednjih škola. Pisani dio natjecanja održan je u OŠ Ivana Kukuljevića, a drugi dio „Tombola“ i „Milijunak“ u zgradi Velikog Kaptola. Prvo mjesto među osnovnim školama osvojila je OŠ „Antun Klasinc“ iz Lasinje (mentorica Mirjana Smolković), drugo mjesto osvojila je ekipa OŠ Dragutina Tadijanovića iz Petrinje, a treće OŠ „Braća Ribar“ iz Siska. Među srednjim školama prvo mjesto osvojila je ekipa Gimnazije Sisak (mentorica s. Hijacinta Matanović), drugo mjesto osvojila je SŠ Glina, a treće SŠ „Ivan Švear“ iz Ivanić-Grada.
Na kraju natjecanja prigodne zahvalnice i poklone svim sudionicima uručio je biskup Košić, a svoju čestitku i zahvalu za sudjelovanje na natjecanju izrekla je predstojnica Katehetskog ureda s. Smilja Čirko.
(Tekst i fotografije: SV)