Pronosi pravi sjaj!

https://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2021/01/MAK_sijecanj_2021.jpghttps://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2021/01/MAK_sijecanj_2021.jpgPronosi pravi sjaj!

Unatoč potresima, unatoč epidemiji i izolacijama, iz tiska je izišao prvi novogodišnji, siječanjski broj »Maka – Maloga koncila«, u nadi da će doprijeti do što više svojih vjernih i onih budućih čitatelja. I lijepa »makovica« s njegove naslovnice kao da licem svjedoči sve te tjeskobe i tegobe, ali i »obasjanost Bogom«. Tragom Betlehemske zvijezde u njenim rukama, siječanjski broj čitatelje vodi do bogatih misijskih stranica, gdje se – uz spomen na Dan svetoga Djetinjstva – odgovara na pitanje mogu li djeca biti misionari. Pisma misionara pak, don Luke Pranjića iz Ekvadora i don Danka Litrića iz Ruande, istinsko su nadahnuće za to kako da to budu pa drugima, u radosti i ljubavi, donose Kristovo svjetlo i u najtežim okolnostima.

Za »Dan mjeseca« siječanjski je MAK odabrao Gospodinovo krštenje, pruživši ga djeci kroz poučno-zabavne zadatke, a kroz sve ostale važnije siječanjske dane provest će ih originalan »Vjerotest«. U plemenitosti i dobroti čitatelji će rasti čitajući istinitu zgodu »Dva kralja Medvedgrada« ili životopis »neobične djevojke Angele« koja je postala utemeljiteljica uršulinki, a u razgovoru s pravim vatrogascem Mariom otkrit će veličinu toga zanimanja. Na stranicama »MaLIMAka«, zamišljenima ponajprije za prvopričesnike, niz je poticaja – od toga kako u nedjeljnim čitanjima ugledati nevidljiva Boga, do vođenja intervjua o prvoj pričesti s vlastitim roditeljima. Za sve koje bi u dugim zimskim večerima mogla uhvatiti bezvoljnost tu su naročiti »štapići protiv dosade«, a usred siječanjskog Maka na kartonskom umetku, svi mogu zaviriti u »Josipovu radionicu« pa uz malo vlastite kreacije osvojiti i Makovu majicu! Sveti Josip, koji je dobio cijelu godinu, dobio je i stražnju Makovu koricu, da svi nauče njemu upućenu molitvu.

»Vijesti iz povijesti« otkrivaju koje slatkiše su jeli stari Egipćani i Rimljani, a Blaž znatiželjnicima odgovara zašto nema kućnog ljubimca i tko to donosi božićne darove… A sve to, tek je »vrh ledena brijega« siječanjskoga Maka, koji pršti još igrokazima, »blagoslovima«, bojankama, zagonetkama i glavolomkama te u redovitoj rubrici »Proletuše« otkriva čak i to tko se mora često pričešćivati! A tko bi sve morao Mak čitati – saznat će svi koji sebi i drugima žele sjaj pravog Svjetla, mir i dobrotu.

Vaši urednici