Do Božića, uz novi »Mak«

https://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2020/12/Mak_PROSINAC_2020.jpghttps://mak.glas-koncila.hr/wp-content/uploads/2020/12/Mak_PROSINAC_2020.jpgDo Božića, uz novi »Mak«


Unatoč koronavirusu i »izvanjskim« ograničenjima, odnosno mjerama koje su na snazi oko nas, prosinački Mak djeci pronosi poruku o sigurnoj, »zaštićenoj« unutrašnjoj duševnoj radosti, miru i veselju kojima se može i treba dočekati Božić 2020. »Isus je jači i od virusa, i od izolacije, čak i od smrti« – stoji u uvodnoj riječi urednika, uz pregršt tekstova i fotografija Makovih čitatelja i čitateljica iz naše domovine i šire, koji se pripremaju za najljepši rođendan u godini. Prema njihovim poticajnim primjerima, adventsko-božićni broj Maloga koncila poziva i sve ostale čitatelje da otvore svoja srca novorođenomu Dječaku iz Betlehema, pruže mu toplo i sigurno utočište svojih srdaca i obiteljskih domova. Na to ih, sa svoje 52 stranice, dječji vjerski mjesečnik želi potaknuti prilogom »Najljepše pripreme za najveći rođendan«, tj. igrom labirinta i vještinom lijepoga bojenja uz koje se može »okititi« Makov »papirnati« bor, usto naučiti ponešto o božićnim simbolima i običajima našega naroda. Slijedi priča o sv. Nikoli kao svetcu još jednoga velikoga čuda kojim je mnoštvo ljudi spasio od gladi. »Pisma iz misija« pršte istinskom radošću djece iz afričkoga Konga o kojoj piše misionarka s. Adriana Galić, a tu je i pismo dječaka Jeremiaha iz Gane, uz poziv Papinskih misijskih djela da naši makovci četiri tjedna došašća žive uz njega, te mu napišu i pismo.

Makov umetak daje na izradu »kuglicu za bor«, nagradni zadatak uz koji se može osvojiti majica. Rješavanje »Test – čestitke« daje ime poznate božićne pjesme koja »poziva« na pjevanje dok se iz božićnog »Psihotesta« saznaje što izbor božićnih ukrasa otkriva o nama. I većina ostalih rubrika – priča, dramolet, »slikopriča«, »Martin dnevnik«, zagonetke – a na osobit način rubrika »Za Isusovim stolom«, kao priprava uz predstojeća misna slavlja, učinit će došašće radosnijim te uz igru i molitvu plodonosnijim. Uz spomenuto, tomu će, najmlađim čitateljima, poslužiti »MaLIMAk«, dio časopisa ispunjen sadržajima i zadatcima za buduće prvopričesnike, kojima se nudi i jednostavan igrokaz o četiri adventske svijeće, prikladan čak i za izvođenje u obiteljskom domu! Za sam kraj, na koricama Maka, nalazi se drvce želja s prostorom za upisivanje vlastitih želja Božiću – onih neprolaznih i vječnih koje samo Isus i može ispuniti!

Vaši urednici