OSIJEK – ĐAKOVO
Završna natjecanja »Vjeronaučne olimpijade 2019.« za osnovnoškolce i srednjoškolce

Završnica Vjeronaučne olimpijade na temu »Svjedoci radosne vijesti u hrvatskom narodu« održana je od srijede 3. do petka 5. travnja u Osijeku i Đakovu. Prvo mjesto za srednjoškolce osvojila je ekipa Gimnazije Velika Gorica, a za osnovnoškolce ekipa OŠ Mate Lovraka iz Nove Gradiške.

Uz pomoć Katehetskoga ureda Đakovačko-osječke nadbiskupije Državno natjecanje iz vjeronauka za osnovne i srednje škole organizirali su Agencija za odgoj i obrazovanje, Nacionalni katehetski ured Hrvatske biskupske konferencije te Glas Koncila. Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić na završnoj je svečanosti Vjeronaučne olimpijade u Đakovu u petak 5. travnja svima zahvalio na sudjelovanju te najavio nagradno putovanje u Rim za pobjednike Vjeronaučne olimpijade. Na tom natjecanju sudjelovalo je 200-tinjak vjeroučenika sa svojim mentorima. Iz Zagrebačke metropolije sudjelovalo je 12 škola, iz Splitsko-makarske metropolije 11, iz Zadarske nadbiskupije dvije, a iz Riječke i Đakovačko-osječke metropolije po sedam škola.

Postajali Kristu »posličeni«

Svečanost otvorenja održana je u večernjim satima u srijedu 3. travnja u pastoralnim prostorima pri Vikarijatu Osijek. Bogat program započeo je državnom himnom koju je izveo zbor OŠ »Višnjevac«, a nastupili su i školski i crkveni zbor »Mirjam« iz Valpova te učenici osječke OŠ »Dobriša Cesarić«. Pedagoginja Lea Liović iz OŠ »Vladimir Becić«, u kojoj je održano natjecanje, predstavila je tu osječku školu. Gradski vijećnik Kristijan Šimičić istaknuo je uz ostalo: »Poznavati svoju vjeru, učiti o svojoj vjeri iznimno je bitno, a ono što je još bitnije jest istinski živjeti svoju vjeru, živjeti Krista u svojim životima.« U ime župana osječko-baranjskoga Ivana Anušića te pročelnice Sandre Filipović prisutne je pozdravila Svjetlana Rauš. Predsjednik Državnoga povjerenstva Zvonimir Lončar podsjetio je na Srijemske mučenike koji tu mjesnu Crkvu povezuju s apostolskim vremenom. »Iznimna mi je radost što ovdje u Osijeku mogu pozdraviti vas – ono najbolje što imamo u Hrvatskoj s područja katoličkoga vjeronauka u našim osnovnim i srednjim školama«, rekao je nadbiskup Hranić prisutnim vjeroučenicima, posebno zahvaljujući njihovim mentorima na trudu i oduševljenju koje u djeci potiču i bude. »Duboko sam uvjeren da ste se, upoznajući živote i svjedočanstva naših hrvatskih svetaca i blaženika, i sami poput njih suobličavali Isusu Kristu, dopuštali da vas njegovo evanđelje, njegova blaženstva zahvate«, rekao je mons. Hranić, pojašnjavajući da se Đakovačko-osječka nadbiskupija sjeća 100. obljetnice rođenja biskupa Ćirila Kosa koji se i sam bavio katehizacijom te se često koristio izrazom Kristu posličeni. »Vjerujem, draga djeco i draga mladosti, da ste vi postajali Kristu posličeni kroz dosadašnja školska, županijska i biskupijska natjecanja da biste došli ovamo na Državno vjeronaučno natjecanje.« Uslijedio je raznolik prikaz stvaralaštva učenika iz slavonskih škola kojim su željeli prenijeti dio tradicije i kulture Slavonije i Baranje.

I natjecanje, i molitva, i upoznavanje Slavonije

Prvi, pisani dio natjecanja održan je 4. travnja u OŠ »Vladimir Becić« u Osijeku. Po 15 učenika raspoređeno je u 11 učionica, a uz njih je bio jedan ili dva mentora. Natjecanje je trajalo 45 minuta.

Nakon okrjepe sudionici su pohodili Državnu ergelu Đakovo te su pogledali konjičku predstavu u zatvorenoj jahaonici i obišli prostor ergele. U prostoru Središnje nadbiskupijske i fakultetske knjižnice u Đakovu pozdravio ih je đakovački gradonačelnik Marin Mandarić, dobrodošlicu u ime KBF-a u Đakovu poželio im je prof. dr. Stjepan Radić, bogoslov Bruno Diklić govorio je o povijesti Đakova i nadbiskupije, a s. Gabrijela Damjanović predstavila je Milosrdne sestre sv. Križa.

Program drugoga dana natjecanja zaključen je euharistijskim slavljem u katedrali sv. Petra i Pavla u Đakovu, koje je predvodio nadbiskup Đuro Hranić. Nadbiskup je u homiliji uz ostalo podsjetio kako su se okupljeni, u pripremi vjeronaučnoga natjecanja, bavili onima koji nisu bili tvrda srca, koji su bili spremni dopustiti da ih dotakne Božja riječ i obasja svjetlo evanđelja, koji su bili samokritični prema sebi i suobličavali se Isusu te često prihvaćali teži i zahtjevniji put žrtve. Okupljene vjeroučenike i sve ostale nadbiskup Hranić pozvao je da žive u tom svijetu ne kao ljudi ovoga svijeta, nego kao zdrava alternativa koja, nasuprot sebičnosti, egoizmu, samodostatnosti i traženju vlastitih interesa, u svijet unosi dobrotu, solidarnost, osjećaj za drugoga, spremnost oprostiti, činiti dobro i onima koji ne će uzvratiti i da na taj način mijenjaju svijet i, sjedinjeni s Isusom, čine ga prostorom Božjega kraljevstva.

Nagrade – svima!

U petak 5. travnja nakon posljednjega dijela natjecanja pod nazivom “Tko želi biti Isusov mili-junak”, u kojem je sudjelovalo pet najbolje plasiranih ekipa osnovnih i srednjih škola, u Vikarijatu Osijek uslijedilo je svečano proglašenje pobjednika.

U svečani trenutak proglašenja pobjednika i podjele nagrada uveo je predstavnik Glasa Koncila, urednik Maloga koncila-Maka Vojmil Žic. »Ponosan sam i radostan kad vidim do čega je dogurala nekadašnja ‘Makova olimpijada’ koja je nastala kao zabavna igra koju je u prošlom tisućljeću vodio svećenik Luka Depolo. Od 2000. godine ona je prerasla u natjecanje za škole – potpuno drugačije natjecanje od onih iz svih ostalih predmeta. U duhu te različitosti, osim za prvake, pripremili smo nagrade i za 17. i 18. mjesto«, rekao je Žic.

Uslijedilo je čestitanje i dodjela nagrada ekipama od 18. do prvoga mjesta. Nagradu za 3. mjesto uručio je Žic učenicima OŠ »Tučepi« i XV. gimnazije iz Zagreba. Drugo mjesto osvojila je OŠ »Tin Ujević« iz Krivodola i SŠ »Ivan Meštrović« iz Drniša, a nagradu im je uručio tajnik Državnoga povjerenstva Tomislav Tomasić. Pobjedničku srednjoškolsku ekipu Gimnazije Velika Gorica činili su Ana Marija Bradić, Paul Sremić, Lucija Medarić i Marija Medarić te mentorica Nataša Čurić, a osnovnoškolsku pobjedničku ekipu OŠ »Mato Lovrak« iz Nove Gradiške: Edi Conjar, Domagoj Ivanišević, Mihael Božić i Nastja Lovrić te mentorica Adrijana Petrović. Nagradu im je uručio nadbiskup Hranić.

I svi natjecatelji – na svetost pozvani!

U ime Nacionalnoga katehetskoga ureda priznanja Glasa Koncila i Maloga koncila upućena organizatorima uručio je predstojnik Nacionalnoga katehetskoga ureda HBK-a prof. dr. Ivica Pažin. Priznanje je primio nadbiskup Hranić, a za organizacijske zasluge on je zahvalio djelatnicama Katehetskoga ureda Đakovačko-osječke nadbiskupije: predstojnici dr. Teuti Rezo, koordinatorici za školski vjeronauk Izidori Popović te administratorici tajništva Katici Filipović. Dr. Pažin priznanje je uručio i školi domaćinu – OŠ »Vladimir Becić« iz Osijeka, Agenciji za odgoj i obrazovanje te Nacionalnomu katehetskomu uredu HBK-a. Istaknuto je da su sve nagrade domaćina izradili učenici srednje strukovne škole »Antun Horvat« iz Đakova. Ujedno je svim mentorima i članovima Državnoga povjerenstava uručeno i misno vino kao poklon iz Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Nakon završne pjesme nadbiskup Hranić uputio je zahvale svim sudionicima Državnoga natjecanja iz vjeronauka te rekao: »Nama je bilo lijepo s vama. Želim da i dalje rastete u suobličavanju Isusu Kristu poput naših hrvatskih svetaca i blaženika. Dao Bog da za sto, dvjesto godina netko od ovih mladih koji su sudjelovali u natjecanju postane blaženik i svetac. Mi smo, doista, kao kršćani po sakramentu krsta, euharistije i potvrde pozvani na svetost«, istaknuo je.

M. Grgić / M. Kuveždanin